Kızılören ve çevresinde iklim koşullarının ceviz ağacı yetiştirilmesine elverişli olmasına rağmen yakın bir zamana kadar bahçe kültürümüzde ceviz yetiştiriciliğine pek önem verilmemiş. Oysa ceviz ağacı fazla masraf istemeyen, doğal olarak yetişen, her türlü hava şartlarına dayanıklı, verimli ve ürünü çok kolay pazarlanabilen bir meyvedir. Kalp sağlığı açısından büyük önem taşıyan doymamış yağ asitlerini yüksek düzeyde içeren cevizin, kolesterol birikimini ve damar sertliğini önleyici etkisi olduğu BİLİNMEKTEDİR..
Ülkemiz dünya ceviz üretiminde A.B.D. ve Çin'den sonra üçüncü sırada yer almasına rağmen Kızılören gibi ceviz yetiştirilmesine elverişli bir yörede cevizin az yetişmesi bahçe kültürümüzün yetersiz olduğunun bir kanıtı olmalı. Cevizin insan sağlığına olan faydalarını ve yararlarını düşünecek olursak cevizin önemi daha iyi anlaşılacaktır. Ayrıca konuya ekonomik yönden baktığımızda cevizin önemi farklı bir boyut kazanacaktır.
Ceviz yetiştirmek isteyenler için bazı kişi ve kurumlarca değişik projeler üretilmektedir. Bu Proje hakkında yatırım yapmak isteyenler için ileriye dönük olarak risk siz ve karlı bir yatırım olabilir. Kızılören de son zamanlarda İleriye dönük olarak karlı bir yatırım olacağı düşüncesi ile ceviz yetiştiriciliği benimsenmektedir. Kızılören ve çevresinde de yetişecek ceviz tiplerinin belirlenerek standart hale getirilerek yaygınlaştırılması, Bölgeye ekonomik açıdan büyük katkı sağlayabilir.
Doğa harikası olan aşısız (yabani) cevizler 7-10 yaşlarında, aşılı cevizler ise 4 yaşından itibaren meyve vermeye başlamaktadır. Aşılı ceviz fidanlarına önem verilirse verimde aşısızlara göre % 50-60 oranında artış sağlanabilir. Önerilen aşılı fidanların dikimi yapıldığında 5 yaşındaki bir ceviz ağacı 3-4 kg, 8 yaşında 15-20 kg, 12 yaşında 30-40 kg, 14 yaşında 50-75 kg, 20 yaşında 80-120 kg arasında meyve verebilmektedir. Dekara 10 fidan dikildiğinde, dekara verimin verim çağında 1-1,5 ton mahsul alınabilmektedir.
Son zamanlarda kızılörende yoğun bir şekilde Ceviz fidanı dikilmektedir.
Ceviz Fidanı diken kişilerin isimleri ve diktikleri fidan adedi:
1-Mehmet Usta --------300
2-Şevket Güdelek------250
3-Cumali Çanak--------250
4-Mehmet Çanak-------125
5-İsmail Çanak---------100
6-mehmet çanak -------25
7-Seyit Çanak----------60
8-Mustafa Çanak-------25
Ürgüpten ceviz yetiştiriciliği ile ilgili olarak bazı bilgilere ulaşmak için.
TIKLAYINIZ.