YORUMLAR (Bu habere 64 adet yorum yazıldı) |
Köşe yazarlarından Ahmet Şahin'in konu hakkında aydınlatıcı bir yazısı.
İslam'da cenaze helvası var mı?
Taziye kaç gündür? Bazı âdetler İslâm’ın emri olarak hayatımıza girmiştir.
Bazıları da gayrimüslimlerin âdeti olarak sokulmuşlardır.
İkisini ayırmak ise, hiçbir zaman zor değildir. Zira İslâm’ın emirleri akla, mantığa uygundur. İslâmî olmayanlar ise bunun tam aksinedir. Daha ilk bakışta aklî ve mantıkî olmadığı belli olur, akıl reddeder, mantık mâkul bulmaz.
Bir evden cenaze çıkması, o evin hem fiilen, hem de fikren meşgul olması demektir. O hâne halkının artık ne yemek yapmaya, ne de başka ikramla meşgul olmaya takat ve istekleri vardır. Ama gayrimüslimlerden gelme âdete bakın ki, cenaze helvası diye bir tatlı âdetini cenaze evine yerleştirmişler. Bunca acı ve kederi yetmiyormuş gibi taziye için gelenlere, yahut okumak için gelmiş olanlara helva yapacak, mutlaka helva tatlısı ikram edecekler, göz yaşlarına baka baka helva yenecek.
Niçin? Din böyle istiyor da onun için mi? Hayır.
Gayrimüslimler böyle yapıyorlarmış da onun için.. Başka izahı yok bunun, işin garibi, buna kendilerini mecbur hissedenlerin bazıları, gayrimüslimlerin yaptıkları için yapıyor değiller. Sanki İslâm’ın emri, Müslümanlığın icabı, dinî, örf, âdetin gereği zannediyorlar, bir vefa borcu, bir sevap gereği sanıyorlar. Bu niyet ve düşünce ile kendilerini buna mecbur biliyorlar..
Halbuki, İslâm’ın emri böyle değildir.
İslâm, böyle zamanlarda kederli aileye yük üstüne yük yükleme yerine, onların yüklerini üzerlerinden almayı ister; hattâ onların ikram etmeleri yerine, onlara ikram etmeyi emreder; ellerinin, ayaklarının tutmaz olduğu bir zamanda yardımcı olmayı ister. Nitekim meşhur sahabî Hazret–i Ca’fer’in şehadet haberi gelmesi üzerine bir ara merhumun evine giden Resûlüllah (sas) Efendimiz:
– Ca’fer’in evine yemek getirin; onların yemek yapıp, çocuklarını doyuracak vakitleri yoktur, buyurmuşlardır.
Tefsir sahibi Kurtubî der ki:
– Cenazeyi defnettikten sonra eve gelip de sesli ağlamaya devam etmek, sonra da yemek ve tatlı yedirmek cahiliyye âdetlerindendir. Müslüman’a ise, cahiliyye âdetlerine tâbi olmak yakışmaz..
İslâm’ın emri, cenaze çıkan eve komşu evlerin bir müddet dışarıdan yemek getirmeleri, komşularının üzüntü ve elemlerine ortak olup, duydukları ıstırabı hafifletmeleridir.
Nitekim aziz Anadolu’muzda bu güzel İslâmî âdet el’an pek güzel örnekleriyle devam etmektedir. Cenaze çıkan eve en yakınından başlayarak komşuları yemekler getirirler. Onların tutmayan ellerini, bir lokma yemeye muktedir olmayan iştihalarını teselli ile harekete getirir, kara gün dostu olurlar. Bu güzel âdet, ailenin duyduğu teessürün şiddetine göre uzayabilir. Bir, iki, üç gün... Hattâ hafta boyu bile vefalı komşuları onlara yemek getirir, dertlerine ortak olmaya devam ederler. Bu müddet içinde merhumun sadece iyiliklerinden bahsederler, bu bahsi uzatmazlar, tekrar tekrar akla getirip de zihni meşgul etmeye devam etmezler. Mümkünse unutulur, unutturacak başka mevzulara geçilir.
Zaten taziyenin müddeti üç gündür. Üç günden sonra tekrar aynı mevzuya girilip de başsağlığı dilemek, kederi yeniden ihyadan başka bir netice vermez.
Âlimlerin ekserisi, vefat gününde yemek yenmesini vasiyet edenin vasiyetinin yerine getirilmesi gerekmez, demişlerdir.
Hele vefattan sonra cenaze helvası adında bir tatlı vasiyeti İslâmî olmadığından büsbütün bâtıl vasiyet olur.
Ancak, vefat teessürünü yendikten sonraki günlerde merhumun ruhu için fakirlere yemekler yedirip, hayırlar işleyerek ihsanlarda bulunmak, elbette bir kadirşinaslık eseridir. Bir vefa borcudur.
http://arsiv.zaman.com.tr/2002/12/04/yazarlar/ahmetsahin.htm
-22.07.2008
|
|
nedenini istesem yazardım hazırcı insanlar araştırın bulun köyün geleneğiymiş aman ne sadıksınız yaşayan ölüler kim ne atarsa onu kapıyorsunuz boş işler sizin işler timur adını yazmış ne oldun kahramanmı sen daha iki kelimeyi bir araya getirmekten acizsin banamı laf söyliycen ben akşama kadar sizin gibi yüz kişiyle karşılaşıyorum siz köynüzde oturun oturduğunuz yerde
emlakçının arkadaşı-22.07.2008
|
|
arkadasım boyle bir gelenek hangı kıtapta var bılmeden iş yapıyonuz
avsardan huso-22.07.2008
|
|
sanki sen hiç ölmeyeceksin EMLAKÇI her kimsen seviyesizce bir yorum sen ölmeden önce vasiyet etde helva dağıtmasınlar....EMLAKÇI
VATANDAŞ-22.07.2008
|
|
geleneksiz nerde yaşadıgını bilde konuş EMLAKÇI
vatandaş-22.07.2008
|
|
sanki sen çok iyi biliyorsun emlakçı geleneklerimize saygısızlık yapıyosun
gelenekselci-22.07.2008
|
|
Neden bu sayfada çok akıllılar var alemin akıllısı siz misiniz arkadaşlar gidin aklınızı kendinize saklayın milletin adetleriyle uğraşmayın siz adınızı yazmaktan acizsiniz takma isimlerle olmaz bu iş hele bi kendinizi tanıtın bak ondan sonra bizim köylü senin ölçünü verir hemen merak etme...
Timur BUĞDAYCI-21.07.2008
|
|
neden tehlikeli bir gelenek emlakçı ? Anlamı kaybedilen ne ? çok bilinçsiz ve ukalaca bir yorum.
аялцит-21.07.2008
|
|
İnsanlar doğar ve ölür. Bu tabiatın insan hayatının kaçınılmaz bir gerçeğidir. Ancak hayat bundan ibaret değildir, insanı insan yapan hayat boyunca toplumsal birtakım olayları acısıyla, tatlısıyla, heyecanıyla, telaşıyla paylaşmayı gerektirir. Acılar paylaşıldıkça azalır, sevinçler paylaşıldıkça artar çoğalır. Elbette belli kurallar çerçevesinde gerçekleşen ve herkesin yerine getirmek zorunda olduğu görevleri vardır. Yüzyıllar boyunca şekillenerek atalarımızdan günümüze gelen töre, örf, adet, gelenek ve göreneklerimiz yöreden yöreye farklılık göstermektedir. Bu helva dağıtımı bizde olduğu bazı yörelerde de gelenek haline gelmiştir. Allah rızası için yapılan hiçbir hayırın sakıncası olmaz, yapılan işte niyetler ameller önemlidir. Sayın Bekir YAN Hocamızın “”Öğrenciler burada siz neredesiniz”” başlıklı yazısını okuyanlar hatırlar. Bu yazı beni çok etkilemişti. Tekrar Okumak isteyenlere yazının linkini veriyorum. Bu yazı daha önce Kızılören.NET’te yayınlanmıştı.Yazıyı okuyanlar bana katılacaktır.
http://www.kiziloren.net/yazi/haber/default.asp?i=detay&ixirok=178
Benim bu helva konusunda bir önerim olacak. Helvayı kızılörende dağıtmak yerine İncesu da okuyan öğrencilere verilmesi durumunda yapılan hayrın "Sevabının" daha fazla olacağı gibi Karşılığının kat, kat artırılarak yapılan hayrın fazlasıyla geri döneceğine inanıyorum. Cenaze sahiplerinin dağıttığı helvayı İncesu da öğrenim gören öğrencilere vermeleri durumunda güzel bir uygulama olacağı gibi yerinde bir karar olur.
Black Blood-21.07.2008
|
|
ALLAH kabul etsin güzel gelenekler devam etmeli
ötebatanlı-21.07.2008
|
|
köyün gelenekseli inşallah hic bitmez
yusuf kırık-21.07.2008
|
|
tehlikeli bir gelenek anlamını kaybetmiş bilin meden bilinçsiz dağıtılıyor
emlakçı-21.07.2008
|
|
27.07.2008 tarihinde Ahmet Öztekin kızı Ayşe Öztekin Ahmet Baykan oğlu Ali ile hayat bağlarının birleştireceği bu mutlu günde tüm kızıl örenlilerimiz davetlidir.Çamlıca natoyolu caddesi Yıldırım düğün salonu akşam saat 19:00 ve 23:00 arası
ayşe öztekin-20.07.2008
|
|
burdan mustafa dayıma selamlar
maho uzun-20.07.2008
|
|
islamda helva dagıtılacak diye bir şart yoktur. biz geleneklerimize,adetlerimize göre degilde kurana göre amel etsek daha iyi olur. onun içinde kuranı anlamamız lazımdır. anlamamız içinde gerçek gönül dostları olan ALLAH`ın veli kulları ile beraber olmamız lazımdır. dagıtılan helva olsun su olsun ekmek olsun her ne olursa olsun islama göre kasıt gaye önemlidir. kasıt gaye ALLAH cc rızası olusa o zaman islamda yeri olur. yoksa aman adettir dagıtmazsak olmaz diye düşünülmemelidir. niyet nedir amel odur. ALLAH cc rızası içinmi dagıttık adetmi diye. hani derlerya islam kıldan ince kılıçdan keskin diye. bu inceligi bu keskinligi anlamak gerekir. bu yazdıklarım sohbet içerikli oluyor hakkınızı helal edin. islam dini tavsiye dinidir anlayana ne mutlu. ALLAHcc cümlemizi anlayanlardan eylesin inşaallah. amin
yusuf ölmez-20.07.2008
|
|
islam alimleri ulemalar, öyle adetler varki insanı küfre götürüyor diyorlar. yüce kitabımızda ve ehli sünnette olmayan bir şeyi varmış gibi yapmak. hanefi ve şafi mezheplerine göre ölen bir kişinin komşu ve akrabalarının yemek hazırlayarak cenaze sahiplerine üç gün ikramda bulunmaları müstehaptır. çünkü cenaze sahipleri kendilerine yemek hazırlayacak halde olmayabilirler. günümüzde cenaze evinin taziyeye gelenlere yemek hazırlaması hem cahiliye adeti hem zamansız bir külfet oldugundan mekruh sayılmıştır. hz peygamber sallallahu aleyhi ve sellem müte savaşında şehit olan caferi tayyar radıyallahu anh`ın ev halkı için yemek hazırlanmasını emretmiş ve şöyle buyurmuştur, caferin evine yemek hazırlayın götürün. çünkü onların başına yemek yapmalarına engel büyük bir üzüntü geldi.[ibn-i mace] şimdi ehli sünnete baktıgımızda köyümüzde uygulanan bazı adetlerin ehli sünnette olmadıgı ortadadır. kimse diyebilirmi efendimiz s.a.v cenaze evinin şu gün içinde şunu bunu dagıtın dedi diye. bakın deniliyorki 40 kı, 52 sinde ölünün kemigi etinden ayrılıyor diye yemek veriliyor. peki ehli sünnette böyle birşey okuyan duyan varmı. bu çirkin bidattır. ancak gün saymadan 40 mış 52 siymiş bunu gözetmeden her türlü ikramı yapıp bu ikramdan hasıl olan sevabı ölünün ruhuna hediye edebliriz. en güzeli budur. çünkü insanları doyurmanın ne sevap oldunu ayet ve hadislerlde duymuşuzdur. birde geçmişlerinin agzında bulunsun deniliyor. ölmüş kişiye dünya nimeti yoktur. nasıl onlara ulaşacak. onlara lazım olan ulaşacak olan ancak sevaptır. ALLAH cc geçmişlerimize ve bizlere rahmeti ve mağfireti ile muamele etsin. güzel bir hayat güzel bir ölüm versin inşaallah. amin. niyet amelden evladır.
yusuf ölmez-20.07.2008
|
|
slm allah öncelıkle allah rahmet etsin yakınlarına allah sabırlarını ıhsan etsin unutulmuyor bu gıbı adetler ne güzel sahıp çıkılıyor
maceraci tesisatci-20.07.2008
|
|
ekmeği yemede mantıyı götürmede değil maksat allah rızası için yiyip içmede allah ölenlere allah rahmet eylesin arkasından verilen herşeyidev kabul eylesin inş...
COHIBA-20.07.2008
|
|
Peygamber efendimiz(A.S)zamanında ölü evinde kesinlikle yemek pişmezmiş, bütün yemekler ve ihtiyaçlar komşular, akrabalar ve eş dost tarafından karşılanırmış. yemek uygulaması neredeyse eksiksiz olarak günümüze gelsede, helva dışarıda değil, her zaman ölü evinde pişiriliyor. Evde yemek bile pişirilmezken helvanın pişirilmesi bana bunun islam dini kaynaklı olmadığın düşündürdü..
İslamla bağlantılı değilse ozaman! ondan önceki dine bakıyoruz!
şamanizmde ölümden sonra yaşama inanılırmış; ölüm bir son değil, yeni bir hayatın başlangıcı olarak görülürdü. bu nedenle ölen kişinin "yeni hayatına başlaması" kutlanır, yemekler verilirdi. ölen kişinin ardından helva yapılması da bu geleneğin bir devamı olabilir mi olabilir!
eFkarLı-19.07.2008
|
|
güzel bir gelenek...
H@K@N ÖLM€Z-19.07.2008
|
|
NENEMİN EKMEĞİ.. ALLAH KABUL ETSİN.
TORUN İSMAİL-19.07.2008
|
|
inşallah bütün geleneklerimiz bu şekilde devam eder...
ama bu geleneklerin yeni jenerasyona aşılanması gerekiyorki sonsuzadek yaşatalım.
yabanci-19.07.2008
|
|
gleneklerimizin sürmesi ve değerlerimizi korumak çok güzel zaten herşey bi yana köylülerimizin cenazeye verdiği önemi her zaman takdire şayan bi davranıştır keşke her konuda değerlerimize sahip çıksak ne güzel olurdu...
MUHARREM-19.07.2008
|
|
Helva dağıtma şamanizim türklerinden kalan bir gelenektir diye düşünüyorum neden biz müslümanlarda helva dağıtmak varki ?
İslamda var mı ?
--19.07.2008
|
|
ATALARIMIZDAN GELEN BİRŞEY İNŞALLAH YILLARCA DEVAMEDER
DOST-19.07.2008
|
|
allah cc rahmet eylesin mekanı cennet olsun yakınlarınada sabır versin rabbim
-19.07.2008
|
|
İnşallah bu gelenekte kaybolmaz...
Dj_Charisma.!-18.07.2008
|
|
Allah kabul eylesin
Şaban taslak-18.07.2008
|
|
allah rahmet eylesın alanlardan allah razı olsun
yusuf bulduk-18.07.2008
|
|
dedemi gördüm size teşekür ederim.....
fenerli(hüseyin)-18.07.2008
|
|
1
2
3
|