BİLGİSAYAR PÜFLERİ
  • WİNDOWS'A İSİM DEĞİŞİKLİĞİ
  • MP3 DOSYALARINI WAV YAPMAK
  • YAZICINIZIN PERFORMANSINI ARTIRIN
  • KLASÖRLERE ÖZEL SIMGELER KOYMAK
  • WINDOWS AÇILIS UYARISI
  • WINDOWS 98 BASLAT MENÜSÜNÜ SIRALAMAK
  • IMLEÇ YANIP SÖNMESIN!
  • E-MAIL VIRÜSLERI
  • Nedir Bu Registry ...?
  • OTOMATIK ARAÇ ÇUBUKLARI
  • DOSYALAR OTOMATIK SILINSIN
  • MÜZIK CD'LERINI TARAMAK
  • SCANDISK OTOMATIK OLARAK ÇALISMASIN
  • EKRAN AYARLARINA HIZLI ERISIM
  • LOGOFF DA NE ISE YARARMIS
  • GEÇMIS BASLAT MENÜSÜNE
  • SIK KULLANILAN DOSYALARA HIZLI ERISIM
  • WINDOWS 95/98’I YENIDEN BASLATMAK
  • DISKET CINLERI
  • Şu Windows Açilmasa...
  • Kullanici Bilgileri
  • Aç Listesinin Silinmesi
  • Logoları değistirmek
  • Başlat Menüsünü Görüntülemek
  • Önleminizi Alın
  • Sevdiğiniz Sarkıları Masaüstüne Koyabilirsiniz
  • WordPad ve Sablonlar
  • Yarım saniyeler’i kazanın
  • BİR WEB SAYFASINA GİTMENİN EN KISA YOLU
  • SABIT DISKIN SIMGESINI DEGISTIRMEK
  • KAYITLI KULLANICI İSMİNİ DEĞİŞTİRMEK
  • SAĞ FARE TUŞUNUN KISAYOLU
  • WINDOWS'UN KISAYOL TUSLARI




  • WINDOWS'A ISIM DEGISIKLIGI

    1. Önce BASLAT menüsünden ÇALISTIR komutunu çalistirin.

    2. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde REGEDIT yazip ENTER tusuna basin.

    3. REGISTRY editörü uygulamasi ekrana gelecek.

    4. Sol taraftaki agaç yapisini kullanarak HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion anahtarina gelin.

    5. Sag taraftaki listede REGISTERED OWNER bölümünü kullanarak kullanici adini, REGISTERED ORGANIZATION bölümünü kullanarak da firma adini degistirebilirsiniz. Örnek için asagidaki resme bakabilirsiniz.

    Eger makinenin ag adini degistirmek istiyorsaniz, bu durumda da asagidaki adimlari takip etmelisiniz.

    1. Masaüstündeki AG KOMSULARI simgesinin üzerine gidin ve sag fare dügmesine basin.

    2. Açilacak olan menüden ÖZELLIKLER komutunu çalistirin.

    3. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun TANIM (IDENTIFICATION) bölümüne gelin.

    4. Buradaki metin kutularini kullanarak bilgisayari adini ve çalisma grubunu degistirebilirsiniz.

    5. TAMAM dügmesine basin ve bilgisayarinizi kapatip açin. Artik bilgisayarinizin ag adi da degistirilmistir.




    MP3 DOSYALARINI WAV YAPMAK

    1. WINAMP uygulamasini çalistirin.

    2. WAV haline döndermek istediginiz MP3 dosyasini açin.

    3. CTRL + P tuslarina basin, WINAMP seçenekler diyalog kutusu ekrana gelecektir.

    4. Sol taraftaki listeden OUTPUT üzerine tiklayin.

    5. Sag taraftaki listeden NULLSOFT DISK WRITER... seçeneginin üzerine çift tiklayin.

    6. MP3 dosyasinin WAV haline dönüstürüldügünden kaydedilecegi klasörü seçin.

    7. OK dügmesine basin ve klasör seçim diyalog kutusunu kapatin.

    8. NULLSOFT DISK WRITER... seçeneginin üzerine bir kere tiklayin, seçili hale gelsin.

    9. CLOSE dügmesine basin ve WINAMP seçenekler diyalog kutusunu kapatin.

    10. X tusuna basin, sarki çalmaya baslayacaktir. Ancak OUTPUT seçenegini NULLSOFT DISK WRITER... yaptigimiz için hoparlörlerden ses gelmeyecek, bunun yerine MP3 dosyasi masaüstünde bir WAS dosyasina kaydedilecektir, bu islem oldukça hizlidir.

    Iste bu kadar. Artik bu WAV dosyasi ile istediginiz islemi yapabilirsiniz. Ancak dikkat etmeniz bir nokta var, o da su: bu kayit islemi bittikten sonra tekrar WINAMP seçenekler bölümüne gelin ve OUTPUT bölümünde bu sefer NULLSOFT WAVE OUT... seçenegini aktif hale getirin. Aksi takdirde çalmak istediginiz her MP3 dosyasi sabit diske kaydedilmek istenecektir...




    YAZICINIZIN PERFORMANSINI ARTIRIN

    Büyük mü büyük belgeleri yazdirmaya çalismak çogu zaman bir eziyete dönüsür. Bilgisayarinizda büyük, yükü agir belgelerle ugrasiyor ve yazicidan çikis aliyorsaniz, çogu zaman zorlaniyorsunuz demektir. Belgeyi yaziciya göndermek, Print (Yazdir) dügmesine basmak kadar kolay bir is, biz de biliyoruz; ama ya bu belge, diyelim bir kitabin bir bölümü kadar büyükse... O zaman beklemekten baska çareniz yok.

    Bu durumda, acaba yazicinin performansini artirmak mümkün mü diye sorabilirsiniz kendinize. Yanit, evet. Windows'un bir belgeyi yaziciya gönderirken kullandigi "spool file" ayarlarini degistirerek performansi artirmak mümkün. Isin ayarlarina geçmeden önce, su spool dosyasinin ne oldugunu bir anlayalim. Spool (bekletme) dosyasi, yaziciya gönderilen belgelerinizin, yazdirma islemi sirasinda ayri bir sekilde tutulabilmesi için, sabit sürücüde olusturulan bir geçici dosyadir. Bir uygulama içinden yazdir komutunu verdiginizde, Windows 95/98, sabit sürücünüzde bir spool dosyasi yaratip belgeyi özel bir metafile biçemi kullanarak bu dosyaya kopyalar. Spool dosyasinin yaratilmasinin ardindan da ipleri tekrar uygulamanin eline verir; sonra da, art alanda, belgeyi yaziciya gönderir.

    Spool dosyasi ayarlarina ulasabilmek için, My Computer'in (Bilgisayarim) içindeki Printers (Yazicilar) klasörüne ulasin. Bu klasöre ulasmanin bi baska yolu da, Start (Baslat) menüsünden Settings'e (Ayarlar) gitmek (Yazicilar klasörüne Control Panel'den (Denetim Masasi) de ulasabilirsiniz). Yazicilar penceresine ulastiktan sonra, kullandiginiz yazicinin simgesine sag tiklayip karsiniza çikan menüden Properties'i (Özellikler) seçmeniz gerek. Yazicinin özellikler penceresine ulasmis oldunuz. Bu pencerede de Details (Ayrintilar) diye bir sekme göreceksiniz. Ayrintilar sekmesinde de, üzerinde Spool Settings yazan bir dügme karsiniza çikacak. Spool dosyasinin ayarlarini degistirebilmek için bu dügmeye tiklamaniz gerek. Spool dosyasinin ayarlarinda, bu dosyanin nasil is görecegini belirleyen birçok seçenek vardir.

    Windows'un varsayilan ayarlarinda, programin isini daha hizli bitirebilmesi için yazdirma islerini beklet anlamina gelen, "Spool Print Jobs so Program Finishes Faster" seçenegi isaretlidir. Bu ayar, Windows 95/98'in, yazdirma isini baslatip art alanda sürdürürken, kontrolü uygulamaya devretmesini saglar. Yine varsayilan ayarlar arasindaki "Start Printing After First Page Is Spooled" seçenegi de, Windows 95/98'in, bir yandan spool dosyasini olusturmaya devam ederken öte yandan ilk sayfayi yaziciya göndermesine olanak tanir.

    Eger kontrolün uygulamaniza mümkün oldugunca çabuk geri gelmesini istiyorsaniz, "Start Printing After Last Page Is Spooled" seçenegi isaretleyin. Bu seçenek, Windows 95/98'in, spool dosyasinin olusturulma sürecini, yazdirma isine baslamadan önce bitirmesini saglar. Böylece, Windows'un kontrolü uygulamaya devretmesi, varsayilan ayarlarla olabileceginden çok daha kisa sürede gerçeklesir.

    Fakat bu arada, "Start Printing After Last Page Is Spooled" seçeneginin, normaldekinden daha fazla disk alanina ihtiyaç duyacagini bilmelisiniz. Bu yer ihtiyaci, Windows'un bütün bir yazdirma isini spool dosyasina bir kerede islemesinden kaynaklaniyor. Ayrica, belgenin yazdirilmasi, Windows spool dosyasini olusturmayi bitirmeden yaziciya bir sey göndermeyecegi için, daha uzun sürer.

    Gördügünüz gibi, Windows'un varsayilan ayarlari, bir an önce uygulamaya geri dönmek isteyenler için uygun. Ama ya öncelikli olan is yazdirma isinin kendisiyse? O zaman da, bir baska seçenegi, Print Directly to the Printer (Dogrudan yaziciya gönder) seçenegini isaretlemelisiniz. Bu seçenek, yazicidan çikisa öncelik verecektir; fakat bu arada, uygulamanizin bütün yazdirma islemi boyunca mesgul olacagini unutmayin.

    Daha önce de söyledigimiz gibi, Windows 95/98, belgeleri spool dosyasina kopyalarken, gelismis metafile formatini (EMF) kullanir. Windows, varsayilan ayarlarinda, Spool Data Format seçenegini EMF olarak isaretler. Bu format, olasiliklar arasinda en etkin formattir; çünkü bütün yazicilarla uyumlu, görece küçük boyutlu bir dosya olusturur. Diger olasiliksa, RAW format seçenegini isaretlemek. Bu seçenek, yazicilar için küçük farklar içerir. Dolayisiyla, Windows 95/98 yazdirma bilgisini seçili yaziciya uyarlamak zorunda oldugundan, yazdirma isi daha uzun sürer.




    KLASÖRLERE ÖZEL SIMGELER KOYMAK

    1. Önce masaüstünde, simgesini degistirmek istediginiz bir klasör olusturun. Bunu, masaüstünde bos bir yere sag fare dügmesine tiklayip ekrana gelecek menüden YENI * KLASÖR komutunu çalistirarak yapabilirsiniz. Klasörün adini örnegin DENEME yapin.

    2. Klasörün içine girin, DOSYA menüsünden YENI * METIN BELGESI komutunu çalistirin. Olusturulacak olan yeni metin belgesinin adini DESKTOP.INI yapin.

    3. DESKTOP.INI dosyasinin üzerine çift tiklayin. NOTEPAD açilacaktir. Belgenin içerisine asagidaki satirlari aynen yazin

    [.ShellClassInfo]

    IconFile=C:\WINDOWS\SYSTEM\shell32.dll

    IconIndex=41

    InfoTip=bu klasör için eger bir açiklamaniz varsa buraya yazabilirsiniz

    4. Dosyayi kaydedin ve NOTEPAD uygulamasindan çikin.

    5. DOSYA menüsünden ÇALISTIR komutunu çalistirin. COMMAND yazip ENTER tusuna basin. Bir DOS penceresi açilacak. Burada, C:\WINDOWS\DESKTOP klasörüne gelin. Asagidaki komut satirini yazin ve ENTER tusuna basin.

    ATTRIB +S DENEME

    6. DOS penceresini kapatin, bilgisayari kapatip açin, masaüstünde bu klasörün simgesinin sirin yesil bir agaca dönüstürüldügünü göreceksiniz.

    Simdi DESKTOP.INI içerisindeki yazdigimiz satirlara bakalim. Aslinda en önemli satir ikinci satir. Burada, kullanacagimiz simgeyi içeren DLL veya ICO dosyasinin adresini ayarlamamiz gerekiyor. Örnegin C:\WINDOWS klasöründe SIMGE.ICO adinda bir simge dosyaniz varsa ve klasörün simgesini bu simge dosyasi ile degistirmek istiyorsaniz bu satirda

    IconFile=C:\WINDOWS\SIMGE.ICO

    Yazmaniz gerekecektir. Bu durumda alttaki ICONINDEX satirina gerek yoktur. Çünkü bu satir, eger simgeyi içinde bir çok simge bulunan bir DLL dosyasindan aliyorsaniz kaçinci simgenin kullanilacagini Windows'a anlatmak için kullanilmaktadir. ATTRIB komutunu çalistirdiginiz DOS satirinda DENEME yerine olusturmus oldugunuz klasörün adini yazmaniz gerekli.

    Internet üzerinde arastirma yaparak isinize yarayacak pek çok beles simge paketi bulabilirsiniz. Bu simgeleri gönül rahatligi ile klasörlerinizde kullanabilirsiniz.




    WINDOWS AÇILIS UYARISI

    Eger bir ofiste çalisiyor ve bilgisayarinizin açilmadan önce "ellemeyin yakarim, bak fena yaparim" bir uyari diyalog kutusu görüntülemesini istiyorsaniz minik taze bir REGISTRY numarasi ile bunu basarabilirsiniz. Eger bilgisayarinizi açan arkadaslarinizin asagidaki örnek resimde görüldügü gibi bir uyari kutusu ile karsilasmalarini istiyorsaniz asagidaki adimlari takip etmeniz yeterli olacaktir.

    1. BASLAT menüsünden ÇALISTIR komutunu çalistirin.

    2. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunda REGEDIT yazip ENTER tusuna basin.

    3. Sol taraftaki listeyi kullanarak HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Winlogon anahtarina gelin.

    4. Sag taraftaki bos bölgeye tiklayin.

    5. EDIT (DÜZEN) menüsünden NEW (YENI) * STRING VALUE (DIZE DEGERI) komutunu çalistirin.

    6. Yaratilacak olan yeni dize degerinin adini LegalNoticeCaption yapin. Üzerine çift tiklayin ve bilgisayar açildiginda ekrana gelecek olan diyalog kutusunun basliginda yazilmasini istediginiz metni girin.

    7. Yine EDIT (DÜZEN) menüsünden NEW (YENI) * STRING VALUE (DIZE DEGERI) komutunu çalistirin.

    8. Yaratilacak olan yeni dize degerinin adini LegalNoticeText yapin. Üzerine çift tiklayin ve bilgisayar açildiginda ekrana gelecek olan diyalog kutusunun içinde yazilmasini istediginiz metni girin.

    9. REGISTRY editörünü kapatin ve açin.

    Artik Windows her açilisinda ekranda içerigini ayarlamis oldugunuz uyari diyalog kutunuzu görüntüleyecektir.




    WINDOWS 98 BASLAT MENÜSÜNÜ SIRALAMAK

    Basit bir REGISTRY numarasi ile bunu gerçeklestirebilirsiniz. Bunun için BASLAT menüsünden RUN komutunu çalistirin. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde REGEDIT yazin ve ENTER tusuna basin. REGISTRY editörü ekrana gelecektir.

    Ekrana gelecek olan REGISTRY editörü uygulamasi içerisinde sag taraftan HKEY_CURRENT_USER\Software\ Microsoft\Windows\CurrentVersion\ Explorer\MenuOrder\Start Menu\Menu anahtarina gelin. Buraya gelince sag tarafta ORDER diye bir deger göreceksiniz. Bu degeri silin. Örnek için asagidaki resme bakabilirsiniz.

    REGEDIT uygulamasindan çikin ve bilgisayarinizi kapatip açin. BASLAT menüsündeki ögeler isim sirasina dizilecektirler.




    IMLEÇ YANIP SÖNMESIN!

    Herhangi bir uygulamada, örnegin Word, Wordpad gibi bir kelime islem uygulamasinda yazi yazarken yanip sönen imleç sizi rahatsiz ediyorsa ve yanip sönmesi yerine sabit dik bir imleç seklinde durup durmasini istiyorsaniz bunu minik bir REGISTRY ayari ile halledebilirsiniz. Bunun için asagidaki adimlari takip etmeniz yeterli olacaktir:

    1. BASLAT menüsünden ÇALISTIR komutunu çalistirin.

    2. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde REGEDIT yazip ENTER tusuna basin.

    3. Açilacak olan pencerede HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop bölümüne gidin.

    4. Sag tarafta bos bir alana tiklayin, buradaki listede CursorBlinkRate degerini bulun, üzerine çift tiklayin.

    5. Degerini -1 yapin.

    6. REGISTRY editörünü kapatin ve bilgisayari kapatip açin.

    Artik uygulamalarda yazi yazabileceginiz bölümlerde imlecin yanip sönmeyecegini, dimdik duracagini göreceksiniz.




    E-MAIL VIRÜSLERI

    SORU: E-mail mesajlarimi okumak için HOTMAIL kullaniyorum. Gelen e-mail mesajlarini HOTMAIL'den okursam bilgisayarima herhangi bir virüs girer mi?

    Cevap: Bu soru bugünlerde e-mail ile bulasan virüsler ve e-mail mesajlari ile gelen "aman dikkat, bilmem ne konulu mesajda virüs var!" gibisinden kimisi sahte kimisi gerçek uyarilarin çogalmasina paralel olarak artti. E-mail virüsleri konusunda bir açiklama yapalim. E-mail ile gelen virüsler, mesajin metin bölümünü okumakla bulasmaz. Ancak bildiginiz gibi e-mail ile gelen mesajlar ile bir de attachment adi verilen ek dosyalar gönderilebiliyor. Örnegin bir Word belgesini veya bir ZIP dosyasini mesajiniza ekleyip arkadasiniza gönderebiliyorsunuz.

    Dikkat edilmesi gereken de bu ek dosyalar. Bu ek dosyalari açtiginizda eger örnegin belgenin içerisinde bir Word makro virüsü varsa sisteminize bulasabilir. Veya bir program gelmistir, örnegin bir oyun programi. Ve bu programin içerisinde de sinsi bir virüs gizleniyor olabilir. Bu tür tehlikelerden korunmak için size bes adet önemli kural verelim, bunlari uygulayin, rahat erin:

    1. Tanimadiginiz kisilerden gelen mesajlarin içerisinde ATTACHMENT adi verilen dosyalar varsa, bu ATTACHMENT adi verilen dosyalara sahip mesajlarin içinde ne oldugunu merak etmeyin, hemen silin. Ne olursa olsun.

    2. Mutlaka ve mutlaka sisteminize bir anti-virüs koruma kalkani olusturun. Kullandiginiz virüs programinin en son sürümüne sahip oldugunuzdan emin olun. Virüs veri tabanlarini Internet üzerinden sik sik güncelleyin.

    3. Kimden gelirse gelsin, eger bir mesajdaki ek dosya sizin için önemliyse (örnegin patrondan gelmis bir Excel tablosu veya Word raporu) bu ek dosyayi açmadan önce sabit diske çekin, virüs taramasindan geçirin, ondan sonra açin. Dosyanin patrondan gelmesi içerisinden virüs olmayacagi anlamina gelmez.

    4. Çok yakin tanidiginiz olmadikça IRC veya ICQ ile sohbet ederken gelen dosyalari kabul etmeyin. Kabul ettiginiz dosyalari da önceden virüs taramasindan geçirin.

    5. Son bir not, CRACK, WAREZ sitelerinden kirilmis program almayin. Kötü niyetli bir webmaster dosyalarin içerisine virüsçükler, truva atlari yerlestirip ortaya salmis olabilir. Midyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmayin.




    Nedir Bu Registry ...?

    Registry, Windows 98'in bütün ayarlarinin tutuldugu bir veri tabanidir. Bu veri tabanindaki bilgiler bilgisayarinizin WINDOWS klasöründeki iki gizli dosya içinde tutulur. Dosya isimleri USER.DAT ve SYSTEM.DAT oluyor. Windows Türkçesinde adina "sistem kaydi" adi verilen REGISTRY'nin hiyerarsik bir yapisi vardir. Bu yapi bilgisayarinizin klasör seklindeki agaç yapisina benzer. REGISTRY editörünün penceresinde görülen her dal bir klasör simgesi ile gösterilir.

    Bilgisayarinizin REGISTRY ayarlarini yapabileceginiz REGISTRY editörünü BASLAT menüsünden ÇALISTIR komutunu çalistirip ekrana gelecek olan diyalog kutusunda REGEDIT yazip ENTER tusuna basarak ekrana getirebilirsiniz.

    REGISTRY editöründeki her dala KEY (ANAHTAR) adi veriliyor. Her anahtarin altinda alt-anahtarlar ve degerler yer alabiliyor. Bu alt anahtarlarin altinda da baska alt anahtarlar ve degerler bulunabilir. Bu degerler üç çesittir. STRING (dize degeri), BINARY (ikili deger) ve DWORD (bunun Türkçe'si yok) olabilirler. Bu degerler kullanim amacina göre degisiklikler gösterebilirler.

    Açinca göreceksiniz, REGISTRY editöründe at ana dal bulunuyor. Her dal, sistem kaydindaki bilgileri gruplamak için kullaniliyor. Bu ana dallari açiklayalim:

    l HKEY_CLASSES_ROOT - Bu dalda dosya türleri ve OLE (object linking and embedding - nesne baglama ve gömme) hakkindaki bilgiler saklanir. OLE sistemini kullanan uygulamalar bilgileri bu dalin alt dallarinda alabilirler.

    l HKEY_CURRENT_USER - Birazdan deginecegimiz HKEY_USERS bölümünün, o anki aktif kullanici için ayrilmis ve ayarlanmis olan degerlerine buradan erisebilirsiniz.

    l HKEY_LOCAL_MACHINE - Bilgisayarinizda kurulu durumda bulunan bütün yazilim ve donanim bilesenlerinin bilgileri ve ayarlari bu bölümde tutuluyor. Birden fazla donanim profili programlayabileceginiz için o an aktif olan donanim ve yazilim ayarlari HKEY_CURRENT_CONFIG bölümünde gösterilirler.

    l HKEY_USERS - Bilgisayarin bütün kayitli kullanicilarinin özellestirilmis ayarlari (renkler, denetim masasi ayarlari vs...) bu bölümde kayitlidir. Windows 98 çoklu kullanici tarafindan özellestirilme seçenegine sahiptir ancak genelde DEFAULT adinda tek bir kullanicidan söz edilir bu bölümde. O anda bilgisayari kullanmakta olan kullanicinin özel ayarlari HKEY_CURRENT_USER bölümünde gösterilir.

    l HKEY_CURRENT_CONFIG - HKEY_LOCAL_MACHINE dalinin o anda aktif olarak kullanilmakta olan donanim ve yazilim ayarlarina gitmek için bu daldan yola çikabilirsiniz.

    l HKEY_DYN_DATA - HKEY_LOCAL_MACHINE dalinda Windows 98'in dinamik olarak degisebilen tak ve kullan (Plug-&-Play) ayarlarinin ve degerlerinin gösterildigi bölüme ulasmak için kullanilir.

    Daha önceden de belirttigimiz gibi, Kayit Düzenleyicisi (Registry Editor) yani REGEDIT.EXE Windows 98'in bütün REGISTRY ayarlarini görüntüleme, silme veya degistirme seçenegi vermektedir. Kayit düzenleyicisini açtiginizda aynen eski Windows 3.x'lerdeki dosya yöneticisi veya yeni Windows'lardaki Windows Gezgini uygulamasinda oldugu gibi dikine ikiye bölünmüs bir uygulama penceresi ile karsilasirsiniz. Sol tarafta agaç yapisi ve klasörler, sag taraftaki bölümde ise o anda seçili durumda olan klasörün içinde yer alan degerler listelenir.

    Herhangi bir dali genisletmek alt dallarini görüntülemek için sol tarafindaki minik + isaretine tiklamaniz veya o dal seçili durumda iken sag ok tusuna basmaniz yeterlidir. Herhangi bir anahtarin içindeki degerleri görüntülemek için ilgili anahtarin klasör simgesine bir kere tiklamaniz yeterlidir. Düzen (EDIT) menüsünden Yeni (NEW) komutunu çalistirarak bir anahtarin altina deger ekleyebilirsiniz. Ayni komutu kullanarak yeni bir anahtar da ekleyebilirsiniz. Ayni dosya yöneticisinin veya Windows gezgininin sistemini kullanarak anahtar veya degerlerin isimlerini de degistirebilirsiniz. Herhangi bir degerin içerigini degistirmek için de üzerine çift tiklamaniz ve ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde yeni degeri girip ENTER tusuna basmaniz yeterlidir.




    OTOMATIK ARAÇ ÇUBUKLARI

    Windows masa üstlerinde bir çok simgeniz kol geziyor ve ekranda düzensiz bir görünüm arz ediyorlarsa, bu görüntüyü biraz daha derli toplu hale getirmek için Windows 98 ile birlikte gelen klasörlerden otomatik araç çubugu yaratma seçenegini kullanarak bilgisayarinizin masa üstüne biraz bahar temizligi yapabilirsiniz. Bunun için bütün yapacaginiz masaüstünde herhangi bir klasör yaratmak ve bu klasörün içerisine sik kullanmakta oldugunuz kisayollari ve dosyalari tikistirmak. Daha sonra bu klasörü fare ile sürükleyip ekranin sag veya üst sinirlarindan bir yere getirip birakinca (sol ve alta da birakabilirsiniz ama burada kullanisli durmuyorlar) bu klasörün içeriginin otomatik olarak bir araç çubuguna dönderilmis olacagini göreceksiniz.

    Bu araç çubugunun üzerine sag fare dügmesi ile tiklayip ekrana getirebileceginiz menüden araç çubugunun bazi özelliklerini (örnegin otomatik gizleme, küçük simgeler gösterme, hep üstte kalma gibi) kendi kafaniza göre ayarlayabilirsiniz.




    DOSYALAR OTOMATIK SILINSIN

    Eger kendinize güveniyor ve herhangi bir dosya veya klasörü silmek istediginizde Windows 98'in herhangi bir onaylama diyalog kutusu ekrana getirmeden dosyalari langirt diye silmesini istiyorsaniz bütün yapacaginiz Windows 98 masaüstündeki çöp tenekesi simgesine sag fare dügmesi ile tiklamak ve ekrana gelecek olan menüden ÖZELLIKLER komutunu çalistirmak. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunda DISPLAY DELETE CONFIRMATION DIALOG BOX (silme onay iletisim kutusunu göster) seçenegini pasif hale getirin ve TAMAM dügmesine basarak diyalog kutusunu kapatin. Bundan böyle bir dosya veya dosyalar veya klasör veya klasörleri seçili duruma getirip klavyeden DEL tusuna bastiginizda size sorgu sual sorulmadan dosya veya klasörlerin otomatik olarak geri dönüsüm kutusuna postalandigina sahit olacaksiniz.




    MÜZIK CD'LERINI TARAMAK

    Bir müzik CD'si aldiniz ve albümün tamamini dinlemeye zamaniniz yok. Ama bütün sarkilar hakkinda en azindan basindan bir miktar dinleyerek bir fikir edinmek istiyorsaniz. Bu durumda Windows 98 ile birlikte gelen CD çaldirgaç programinin INTRO PLAY seçenegi yardiminiza kosacaktir. Bu seçenegi kullanarak CD'yi çaldirdiginizda Windows 98'in CD player programi her sarkinin ilk 10 saniyesini (veya sizin ayarladiginiz bir süre kadarini) otomatik olarak çalip çalip geçecektir.

    Bunun için bilgisayariniza bir müzik CD'si takin. Teorik olarak, eger Windows 98'iniz müzik CD'lerini otomatik olarak çalmaya göre ayarlanmissa CD PLAYER programi ekrana gelecek ve müzik çalmaya baslayacaktir. CD PLAYER uygulamasinin OPTIONS menüsünden PREFERENCES komutunu çalistirin. ekrana gelecek olan diyalog kutusunda INTRO PLAY LENGHT seçenegini saniye cinsinden istediginiz ayara getirin. Bu ayar default olarak 10 saniyedir. Bu degeri istediginiz gibi ayarlayabilirsiniz.

    Ayarinizi yaptiktan sonra TAMAM dügmesine basin ve CD PLAYER uygulamasini kapatin. Daha sonra yine OPTIONS menüsünden INTRO PLAY seçenegini aktif hale getirin. PLAY dügmesine basin ve arkaniza yaslanin. CD PLAYER uygulamasi bütün TRACK'lerin ilk on saniyesini (veya ayarlamis oldugunuz süre kadarini) sirayla çalacaktir.




    SCANDISK OTOMATIK OLARAK ÇALISMASIN

    Windows 95 osr2 ve sonrasinda bir özellik var. Eger sistem herhangi bir sekilde SHUTDOWN komutu kullanilmadan kapatilirsa, bir sonraki sefere bilgisayar açildiginda sistem açilmadan önce SCANDISK otomatik olarak çalistiriliyor, diskte kirik çikik olmadigini arastiriyor.

    Bazi kullanicilar bunu sikici buluyorlar ve sürekli olarak bu özelligi iptal etmenin bir yolu olup olmadigini soruyorlar. Bunu birkaç kere açiklamistik ama bir daha kisaca deginelim. Bu özelligi kapatmak için asagidaki adimlari takip edin:

    1. Bir DOS oturumu açin. Sabit diskin C:\> klasörüne gelin.

    2. Bu adimda MSDOS.SYS dosyasini düzenlemek için üzerindeki korumayi kaldirmaniz gerekli. Bunun için komut satirinda

    attrib -h -r -s msdos.sys

    komutunu çalistirin.

    3. Daha sonra dosyayi düzenlemek için




    EKRAN AYARLARINA HIZLI ERISIM

    Ekran modunu, çözünürlügünü ve renk derinligini sik sik degistiren bir kullanici iseniz, araç çubuguna ekran çözünürlügü ve renk derinligini tek tiklama ile degistirebileceginiz bir menünün açilmasi saglayan bir simgecik ekleyebilirsiniz. Bunun için ekranda masaüstünde bos bir yere gelin. Sag fare dügmesine basin. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun SETTINGS bölümüne gelin. Burada ADVANCED dügmesine basin. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun GENERAL bölümünde SHOW SETTINGS ICON ON TASKBAR seçenegini aktif hale getirin. Yapilacak olan degisikliklerin aninda uygulanmasi için de APPLY THE NEW COLOR SETTINGS WITHOUT RESTARTING seçenegini aktif hale getirin ve OK dügmesine basin. Artik araç çubugunuzun sag alt tarafinda minik bir monitör simgesi göreceksiniz. Bu simgeye tikladiginizda bir menü açilacak. Bu menüyü kullanarak ekran kartinizin destekledigi renk derinligi ve çözünürlüklere aninda atlayabilirsiniz.




    LOGOFF DA NE ISE YARARMIS

    Eger bilgisayarinizi sadece siz kullaniyorsaniz BASLAT menüsündeki "xxx oturumunu kapat" seçenegini silerek BASLAT menüsünde gereksiz yer kaplamasini engelleyebilirsiniz. Bunun için minik bir REGISTRY ayari gerekiyor. Asagidaki adimlari takip edin:

    1. BASLAT menüsünden ÇALISTIR komutunu çalistirin. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunda REGEDIT yazip ENTER tusuna basin.

    2. HKEY_CURRENT_USER \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Policies \ Explorer bölümüne gidin.

    3. Sag taraftaki alanda bos bir yere sag fare dügmesi ile tiklayin. NEW * DWORD Value komutunu çalistirin.

    4. Adini NoLogOff yapin.

    5. Üzerine çift tiklayin ve degerini 1 yapin. Örnek için asagidaki resme bakabilirsiniz.

    6. REGEDIT programini kapatin ve Windows'u kapatip açin.

    Artik Baslat menünüzde "xxx oturumunu kapat" seçenegi görülmeyecektir. Bu seçenegi tekrar görünür hale getirmek için NoLogOff degerini 0 yapmaniz yeterlidir.




    GEÇMIS BASLAT MENÜSÜNE

    Internet Explorer'in oldukça faideli bir özelligi olan ziyaret edilen siteleri GEÇMIS (HISTORY) seklinde gösterme özelligini BASLAT menüsüne bir Menü olarak ekleyebilirsiniz. Böylece daha önce ziyaret etmis oldugunuz Web sitelerinin çetelesine hizli yoldan erismis olursunuz. Bunun için asagidaki adimlari takip edin.

    1. BASLAT dügmesine gelin ve üzerinde sag fare dügmesine tiklayin.

    2. Açilacak olan menüden AÇ komutunu çalistirin.

    3. Ekrana gelecek olan pencerede DOSYA menüsünden YENI * KLASÖR komutunu çalistirin.

    4. Yeni klasörün adini aynen asagidaki gibi yapin

    WEB TARIHÇESI.{FF393560-C2A7-11CF-BFF4-444553540000}

    5. ENTER tusuna basin ve bu klasör penceresini kapatin. Artik Baslat menünüzde açtiginizda asagidaki örnek ekran görüntüsünde oldugu gibi Web Tarihçesi adi altinda bir klasör göreceksiniz. Bu klasörün içinde bütün sörf geçmisiniz yatacaktir. Eskiden gitmis oldugunuz sitelere buradan hizlica erisebilirsiniz.

    Not: Yukaridaki satiri aynen girmeye dikkat edin, sonunda da bosluk yoktur, unutmayin. Aksi takdirde klasör görevini görmeyecektir.




    SIK KULLANILAN DOSYALARA HIZLI ERISIM

    Çok sik kullandiginiz program ve dosyalara baslat menüsü ya da Windows gezgini’nden ulasmayi sikici ve vakit kaybettirici buluyorsaniz, dosya ve program açma islemlerini tek tiklamaya indirebilirsiniz. Bunun için oldukça pratik dört yol var: Masaüstünde kisayol yaratmak, kisayol tusu atamak, araç çubuguna yerlestirmek, System Tray’e yerlestirmek. Masaüstünde kisayol yaratmak için, istediginiz klasör, program ya da dosyayi masaüstünüze farenin sag tusu ile sürükleyip, Burada Kisayol Yarat seçenegini seçin. Programa ya da bir belgeye kisayol tusu atamak için, herhangi bir yerde kisayolunu yaratin. Sonra bu kisayola sag tusla tiklayip, Özellikler’i seçerek, ya da kisayolu seçip Alt-Enter tuslarina basarak, açilan özellikler kutusundaki Kisayol sekmesine tiklayin. Kisayol Tusu kutusuna tiklayip, programi çalistirmasini istediginiz tuslara basin. Tamam tusuna basarak pencereyi kapatin. Bundan böyle bastiginiz tuslari kullanarak programinizi çalistirabilirsiniz.

    Programi bir araç çubuguna yerlestirmek için, öncelikle, sabit diskinizin hehangi bir yerinde, bu araç çubuguna eklenecek kisayollarin barindirilacagi bir klasör yaratin. Sonra görev çubuguna sag tusla tiklayarak, Araç Çubuklari seçenegindeki Yeni Araç Çubugu’na tiklayin. Klasör kutusuna az önce yarattiginiz klasörü girin. Görev çubugu üzerinde yeni bir araç çubugu yaratilacaktir. Bunu ekranin istediginiz yerine sürükleyebilirsiniz. Eklemek istediginiz programlari araç çubuguna sürükleyerek, kisayollarini olusturabilirsiniz. Bir programi System Tray’e eklemek için, WinTray gibi Shareware/Freeware programlarin disinda, Windows 98 CD’sinde \tools\reskit\desktop klasöründe bulunan QuikTray programini kullanabilirsiniz. Öncelikle, programi sabit diskinizde bir klasöre çekip, c:\windows\start menu\programs\startup (Türkçe Windows’larda ..\programs\startup yerine ..\programlar\baslangiç) klasöründe bir kisayol yaratin. Sonra programi çalistirin. System Tray’e eklemek istediginiz programlari QuikTray penceresinin içine sürükleyip birakin. Tüm programlari attiktan sonra, Close tusuna basarak kapatin. Artik, Görev çubugunun sag alt kösesindeki ikonlara tek tiklayarak programlarinizi çalistirabilirsiniz.




    WINDOWS 95/98’I YENIDEN BASLATMAK

    Bilgisayari boot etmeden sadece Windows 95 veya Windows 98’i yeniden baslatmak istiyorsaniz bunu komut satirindan tek bir satirla yapabilirsiniz. Baslat menüsünden çalistir komutunu çalistirin.

    C:\WINDOWS\RUNDLL.EXE user.exe,ExitWindowsExec

    Yazip Enter tusuna basin. Windows 95/98 yeniden baslayacaktir.

    Eger her seferinde bu satiri yazmak yerine bu komutu bir simge olarak Baslat menüsüne eklemek istiyorsaniz da asagidaki adimlari takip etmeniz yeterli.

    1. Baslat menüsüne sag fare dügmesi ile tiklayin. Ekrana gelecek olan menüden Aç komutunu çalistirin. Baslat menüsünün klasörü açilacaktir.

    2. Dosya menüsünden Yeni * Kisayol komutunu çalistirin.

    3. Kisayolun komut satiri olarak C:\WINDOWS\RUNDLL.EXE user.exe,ExitWindowsExec yazin. Ileri dügmesine basin.

    4. Kisayolun ismini “Windows’u Yeniden Baslat” yapin ve Tamam dügmesine basin.

    5. Baslat menüsü klasörünü kapatin.

    Artik Baslat menünüzde “Windows’u Yeniden Baslat” komutu bulunacak. Bu komutu çalistirip Windows 95/98’i yeniden baslatabilirsiniz.




    DISKET CINLERI

    Disket sürücüsü belirgin bir neden olmadan çalismaya basladiginda, bazi kullanicilar ilk önce en kötü ihtimali akillarina getirirler: Virüs ya da disketin seytani güçlerin eline geçmis olmasi. Digerleri de en azindan kaygilanir ya da sinirlenir. Sisteminizdeki disket sürücüsü hiperaktif denebilecek bir durumdaysa, masaüstü ya da Start Menu'deki kisayolari bir kontrol etmekte fayda var.

    Öncelikle sirayla masaüstündeki bütün kisayollarin üzerinde farenin sag tusuna tiklayip "Properties"i seçin. Karsiniza çikan kutudaki Shortcut (LNK dosyalarinda) veya Program (PIF dosyalarinda) sekmesine gidin. Komut satiri içeriginin bulundugu Target veya Cmd Line adli kutularda disket sürücüye bir gönderi varsa, bu kisayolu masaüstünden silmeniz gerekir. Ayni islemi Start Menu içindeki kisayollara da uygulayin.




    Şu Windows Açilmasa...

    Bu püf noktasini uygulayarak bilgisayarinizin otomatik olarak Windows'tan degil de DOS'tan açilmasini saglayabilirsiniz.

    Öncelikle C: klasörünü açin ve MSDOS.SYS dosyasini bulup "salt-okunur" özelligini kaldirin. Dosyayi Not Defteri ile açin ve içerisinde bulunan

    BootGUI=1 satirini BootGUI=0 ile degistirin.

    Dosyayi kaydedin ve bilgisayarinizi tekrar baslatin. Bilgisayarinizin DOS'tan açildigini göreceksiniz. Windows'u baslatmak için sadece WIN yazmaniz yeterlidir.




    Kullanici Bilgileri

    Windows 95’i kurarken isminizi ve varsa sirket ismini girersiniz. Ancak yanlis isim girdiyseniz bu kullanici bilgilerini kolayca degistiremezsiniz. Tabii, isi yine Registry çözüyor. Kullanici bilgilerinizi degistirmek için REGEDIT programini çalistirin ve sol pencere bölmesinde HKEY_LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE \ Microsoft\ Windows \ CurrentVersion klasörünü seçin. Sag bölmede RegisteredOrganization ve RegisteredOwner dizelerini bulun. Bu dizeler üzerine çift tiklayin ve gerekli degisikleri yapin. Windows 95’i tekrar baslatin. Yaptiginiz degisikliklerin uygulanip uygulanmadigini görmek için Bilgisayarim simgesini seçip Alt+Enter tusuna basin.




    Aç Listesinin Silinmesi

    Baslat*Çalistir komutu programlarinizi Aç komut satirindan çalistirabilmenizi saglar. Üstelik her yazdiginiz komutu Aç listesine kaydederek daha sonra bu komutlari listeden seçebilmenize olanak tanir. Ancak zamanla bu listenin gerekli gereksiz her tür komutla uzadigini ve aradiginiz komutu listeden bulmanin zorlastigini görürsünüz. Böyle durumlarda Aç listesini temizlemenin bir yolu var. REGEDIT’i çalistirin ve sol bölmeden HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows \CurrentVersion\Explorer\RunMRU klasörünü seçin. Sag bölmede daha önce girdiginiz komutlari göreceksiniz. Bunlarin içinden istediginizi silebilirsiniz. Yalniz Öndeger (Default) satirini asla silmeyin. Windows 95’i tekrar baslattiginizda Aç menüsünün temizlenmis oldugunu göreceksiniz.




    Logoları değistirmek

    640 * 480 ebatlarinda herhangi bir BMP dosyasi windows'un açilis, kapanis veya "Simdi bilgisayarinizi kapatabilirsiniz" ekraninin yerini tutabilir.

    Windows 95 bu ekranlari karsiniza getirmek için sabit diskinizde logo.sys,logow.sys ve logos.sys isimli üç dosya tutar. Tek yapacaginiz 640 * 480 ebatlarinda bir BMP dosyasini bu isimlerden herhangi birine kaydetmek. Bunun yaptiginizda Windows 95 kendi logosu yerine sizin üzerine yazdiginiz BMP dosyasini kullanir. BMP dosyalarini olustururken dikkat etmeniz gereken iki önemli husus var: Bunlardan birisi resmin 256 renkte olmasi, ikincisi ise 640*480'lik resmin boyutlarinin 320*400 olacak seklilde yeniden boyutlandirilmasi. (Garip ama gerçek!)




    Başlat Menüsünü Görüntülemek

    Baslat menüsüne hemen ulasmak mi istiyorsunuz? Fare ile üzerine tiklamadan... Hizlica... CTRL+ESC tuslarina bastiginizda hangi uygulamada olursaniz olun, fare imleci nerede olursa olsun, hatta görev çubugu sakli bile olsa ilk önce görev çubugu görünecek ardindan baslat menüsü açilacak. Bu tus kombinasyonunu yanlislikla mi kullandiniz? Sadece ESC tusuna basip Baslat menüsünü kapatabilirsiniz.




    Önleminizi Alın

    Eger Registry'de sikça degisiklikler yapiyorsaniz eski bilgilerin yedegini mutlaka alin. Registry'nin tümünü veya bir kismini yedekleme sansiniz var, üstelik bunu yapmak için registryden çikmaniza gerek yoktur. Yedeginiz sabit diskinizde (yada sectiginiz bir yerde) REG uzantili bir dosya olarak alinacaktir.

    Tüm Registry'nin yedegini almak için Registry editörünü açin, Kayit menüsünden Kayit Dosyasi Yaz seçenegini seçin ve dosyaniza bir isim verin. Yarattiginiz dosya 2 MB civarinda olmalidir.

    Eger registry'nin sadece bir kismi ile oynuyorsaniz registry'nin o kismini yedekleyebilirsiniz. Bunu yapmak icin registry editöründe yedegini almak istediginiz alana gidin. Buradan soldaki klasörlerden birini seçin ve Kayit menüsünden Kayit Dosyasi Yaz seçenegini verin.

    Seçtiginiz klasör diyalog kutusunun alt tarafinda belirecektir, dosya ismini girin ve Kaydet tusuna tiklayin. Seçtiginiz klasör ve alt bilgileri kaydedilecektir.

    Registry'niz ile oynarken bir hata mi yaptiniz? Problem degil. Bir REG dosyasini geri kurtarmak yeni bir REG dosyasi yaratmak kadar kolaydir. Kayit düzenleyicisinde Kayit menüsünden Kayit Dosyasi Al komutunu çalistirin. Ekrana gelecek olan menüden aradiginiz REG dosyasini bulun. Dosyanin üzerine çift tiklayin ve kayit düzenleyicinin dosyayi açmasini bekleyin. islem bittiginde ekrana bir mesaj gelecek ve islemin basariyla tamamlandigi bildirilecektir.

    Son olarak: Eger bir REG dosyasina çift tikladiginizda bu dosyanin içerigini görmek istiyorsaniz dosyanin soyadini TXT olarak degistirin. Artik bu dosyanin üzerine çift tikladiginizda Wordpad ile açildigini göreceksiniz. Bu dosyanin içerigini kayit defterine eklemek istediginizde dosyanin soyadini tekrar REG yapmayi unutmayin.




    Sevdiğiniz Sarkıları Masaüstüne Koyabilirsiniz

    Evet, eger müzik CD’si çalabilen bir CD-ROM sürücünüz (müzik CD’si çalabilemeyen bir CD-ROM sürücüs nasil oluyorsa) varsa, CD sinden sevdiginiz sarkilara masaüstünde bir kisayol yaratabilir ve böylece CD’yi takinca sevdiginiz sarkilari hemen dinlemeye baslayabilirsiniz. Bilgisayarim penceresini açin, CD-ROM sürücü simgesine sag fare dügmesi ile tiklayin ve ekrana gelecek olan menüden Aç komutunu çalistirin. Açilan pencere içinde CD’deki sarkilar Track01.cda, Track02.cda, vs.. gibi dizili olarak duracaklar. Istediginiz sarkinin simgesini sag fare dügmesi ile masaüstüne sürükleyin ve açilan menüden burada kisayollar yarat komutunu çalistirin. Artik bu ses CD’si CD-ROM sürücünün içindeyken seçmis oldugunuz sarkiyi bu kisayol simgesine çift tiklayarak dinleyebileceksiniz.

    Not Defterinin Bilmediginiz Özellikleri

    Eger basit dökümanlari yazdirmak için Not defterini kullaniyorsaniz dosya ismi, tarih, zaman, sayfa numarasi gibi bilgileri her sayfanin basina otomatik olarak ekletebilirsiniz.

    Bunu yapmak için Dosya * Sayfa menüsü seçeneklerine gidin ve karsiniza gelecek olan diyalog kutusunda Üst bilgi ve Alt bilgi bölümlerine bakin. Bu bölümde default olarak dosya ismini sayfanin basina ekleyecek bir "&f" ve sayfa sonuna sayfa numarasini atacak bir "Sayfa &p" göreceksiniz

    Bunlari tamamen silebilir ya da sayfa basina ve sonuna daha çok bilgi ekleyebilirsiniz. Kullanabileceginiz komutlari ögrenmek için tek yapacaginiz. Alt Bilgi yazisinin üzerine giderek sag tiklamak ve menü seçenegini seçmek.




    WordPad ve Sablonlar

    Windows ile gelen WordPad programinda sablonlar yaratabileceginizi biliyor muydunuz? Bu aslinda WordPad ile gelen bir özellik degil, fakat siz biraz ugrasla bu isi becerebilirsiniz.

    Öncelikle WordPad sablonlari için bir dosya uzantisi seçin, bu uzanti üzerine çift tikladiginizda WordPad’de açilacak ve bir sablon olarak karsiniza gelecek.

    Yeni bir dosya tipi yaratmak için herhangi bir klasör penceresine gelin Görünüm * Seçenekler komutunu çalistirin Dosya Tipleri bölümüne geçin Yeni Tip tusuna basin ve çikan mesaj kutusunda açiklamayi ve dosya uzantisini yazin. Mesaj kutusunu kapatmadan dosya üzerine çift tiklandiginda ne olacagini belirmeniz gerekiyor. Bu bölümde Yeni tusuna basin metin kutusuna Open yazin.

    Gözat tusuna basarak WordPad.EXE dosyasini bulun ve Tamam tusuna basin. Tüm diyalog kutularini kapatin. Dosya tipiniz hazir.

    WordPad’i açin ve her zaman kullanacaginiz güzel bir sablon hazirlayin. Sablonu bitirdiginizde Dosya * Kaydet komutunu kullanin ve dosyanizi yeni uzantiyla kaydedin. Dilerseniz bu sablona masaüstünde bir kisayol yaratin.

    Bundan sonra bu sablona veya kisayoluna bastiginizda WordPad istediginiz biçimde açilacak. Dalginlikla bu dosyanin üzerine kaydetmemeniz için dosyayi salt-okunur yapmanizi tavsiye ederiz.




    Yarım saniyeler’i kazanın

    Baslat tusuna basip Programlar menü seçeneginin üzerine gittiginizde bu seçenegin alt seçenekleri açilana kadar yarim saniye beklersiniz. Bu zaman araligi her alt menü açilana kadar verilir. Eger isterseniz bu zaman araligini kisaltabilir veya tamamen yok edebilirsiniz.

    Tek yapmaniz gereken her zamanki gibi Registry editöründe bir degisiklik yapmak. (Registry’de yapilan yanlis degisikliklerden sorumluluk kabul etmiyoruz.)

    Baslat menüsünden çalistir’i seçin ve regedit yazip Enter tusuna basin. HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop bölümüne gelin

    Sag paneldeki bir bosluga sag tiklayin ve Yeni*Dize Degeri seçenegini seçin. Buraya MenuShowDelay yazdiktan sonra yazdiginiz metnin üzerine gidin ve buraya sag tiklayin. Degistir seçenegini seçin ve 0’a yakin bir deger koyun. (Default deger 400’dür). Tamam’a tiklayin ve Registry editörünü kapatin. Windows 95’i açip kapadiginizda alt menülerin açilmasi için gereken zamanin kisaldigini göreceksiniz.




    BİR WEB SAYFASINA GİTMENİN EN KISA YOLU


    1. BIR WEB SAYFASINA GITMENIN EN KISA YOLU
    Internet’e bagliyken bir web sayfasini açmak istediginizde önce browser’inizi açip daha sonra web sayfasinin adresini yazmaniza hiç gerek yok. Bütün yapacaginiz Baslat menüsünden çalistir komutunu çalistirmak ve ekrana gelecek olan diyalog kutusuna www.pcmagazine.com.tr gibisinden bir web adresi yazmak ve enter tusuna basmak. Aktif browser otomatik olarak açilacak ve yazmis oldugunuz web sayfasina baglanilacaktir.

    2. BIR WEB SAYFASINA GITMENIN IKINCI EN KISA YOLU
    Sisteminizde Explorer 4.0 ve active desktop yüklüyse ayni islemi herhangi bir klasör penceresinden de yapabilirsiniz. Bütün yapacaginiz Klasörün yolunun görüntülendigi araç çubuguna (Adres yazan yere) bir here tiklayip buranin içine ilgili web adresini yazmak. Windows 95 çagirmis oldugunuz web sayfasini bu klasörün içinde açacaktir.




    SABIT DISKIN SIMGESINI DEGISTIRMEK

    Bilgisayarinizdaki sabit disklerin simgesini istediginiz gibi degistirebilirsiniz. Bilgisayarim penceresi açildiginda görülen sabit disk simgesini degistirmek istiyorsaniz asagidaki adimlari izleyin.
    1. sabit diskin root klasöründe NOTEPAD kullanarak AUTORUN.INF adinda bir metin dosyasi yaratin.
    2. Dosyanin içine asagidaki satirlari girin.
    [autorun]
    ICON=C:\ WINDOWS\SYSTEM\SHELL32.DLL,13
    3. Dosyayi kaydedin, Bilgisayarim penceresini F5 tusu ile refresh edin.

    Not: Bu örnekte, Windows 95’in SHELL32.DLL dosyasindaki 13. Simge (küçük dünya) sabit disk simgesi olarak kullanilmistir. Herhangi bir simge dosyasini ayni yöntemle sabit diskinize simge olarak atayabilirsiniz. Eger elinizde bir simge dosyasi yoksa, Paint programi ile 32x32 piksel boyutunda bir resim çizin, ICO soyadi ile kaydedin ve ICO= satirinda bu dosyayi kullanin.




    KAYITLI KULLANICI İSMİNİ DEĞİŞTİRMEK


    Windows 95’i kurarken sizden bir isim alinir ve bundan sonra Windows 95’in kayitli kullanicisinin ismi burada verdiginiz isim olarak akilda tutulur. Daha sonra da bu ismi degistirmek için ne kadar arasaniz bir menü veya komut bulamazsiniz. Ancak kurulum esnasinda hatali bir isim girmisseniz, veya bu ismi çok degistirmek istiyorsaniz ne yapacaksiniz?

    Bugünkü püf noktamiz bu konuya egiliyor. Windows 95’in kayitli kullanici ismini degistirmek istiyorsaniz Baslat menüsünden Çalistir komutunu çalistirin, REGEDIT yazip Enter tusuna basin. REGEDIT uygulamasi ekrana gelince

    HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Current Version bölümüne gidin. Bu bölüme gidince sag tarafta RegisteredOwner seçenegini göreceksiniz. Üzerine çift tiklayin. Deger bölümünde kayitli kullanici ismini degistirebilirsiniz.

    Kayitli kullanici ismine ek olarak firma ismini de degistirebilirsiniz. Bunun için de yine ayni yerdeki RegisteredOrganization anahtarinin degerini degistirmeniz gerekiyor. Yaptiginiz degisikliklerin aktif olmas için Windows 95’i kapatip açmaniza gerek yok, girer girmez aktif olacaktir.

    Not: REGEDIT ile kayit düzenleyicisi oyunlari yaparken REGISTRY’nin yedegini almayi unutmuyorsunuz degil mi?




    SAĞ FARE TUŞUNUN KISAYOLU

    Klavyelerinde Windows 95 tusu bulunmayan Windows 95 kullanicilari bize sik sik bu tusun yerine kullanilabilecek bir klavye kestirmesinin olup olmadigini soruyorlar. Elbette var. Bütün yapacaginiz istediginiz simgeyi seçili duruma getirmek ve shift+F10 tuslarina basmak. Sag fare menüsü açilacaktir.




    WINDOWS'UN KISAYOL TUSLARI

    Windows'un WINDOWS klasöründe bulunan RUNDLL32.EXE programinin özel API fonksiyonlarini kullanarak bilgisayari kapatmak, Windows'u yeniden baslatmak gibi komutlari minik kisayollar olarak masaüstüne ekleyebilirsiniz. Bir örnek vererek bu özel fonsiyonlari nasil çalistiracagimizi görelim.

    Önce masaüstünde bir kisayol yaratmakla ise baslayalim. Masaüstünde bos bir yere sag fare dügmesine ile tiklayin. Ekrana gelecek olan menüden Yeni * Kisayol komutunu çalistirin. Açilacak olan yeni kisayol olusturma sihirbazinin ilk adiminda komut satiri olarak RUNDLL32.EXE USER,EXITWINDOWS yazin ve ENTER tusuna basin. ikinci adimda bu kisayola bir isim verin, örnegin "Windows'u Kapat" yazabilirsiniz. Tamam dügmesine bastiginizda masaüstünüzde Windows'u Kapat diye bir simge görüntülenecektir. Bu simgenin üzerine çift tikladiginizda Windows sorgusuz sualsiz kapatilacaktir.

    Ayni komut seçeneklerini kullanarak Windows'a degisik islemler de yaptirabilirsiniz. Örnegin bilgisayari boot etmek, Oturumu kapatip yeni bir kullanici olarak açmak gibi. Bunun için kullanacak oldugunuz komut satirlari asagidaki gibidir.

    Oturumu kapatmak ve yeni bir kullanici ismi ile açmak için

    RUNDLL32.EXE SHELL32.DLL,SHExitWindowsEx

    Bilgisayari boot etmek için

    RUNDLL32.EXE SHELL32.DLL,SHExitWindowsEx 2 unutmayin


    uggs sko louis vuitton oslo nike sko polo ralph lauren dame louis vuitton norge oakley norge parajumpers norge oakley briller polo ralph lauren salg moncler jakke ray ban solbriller canada goose norge ray ban norge woolrich jakke parajumpers salg